Home / КУХНЯ / Проект на кухня

Проект на кухня

Тук ще Ви предстаим един авторски проект на дизайнерите от “INDESIGN”, който учавства в конкурса на Whirlpool България за креативен дизайн на кухненското пространство.

Ето и описание на целия проект:

 

 

 

 

.

KUHNQ_2

[smartads]

KUHNQ_3

куня по проект

 

KUHNQ_5

 

кухня в зелено

Използван е MDF с гланцирано акрилно покритие с метална рамка по подобие на вратите на хладилника. Работните плотове са съчетание от бял и черен технически камък, съединен под герунг. Те са с ширина 80 см, което е наложено от дълбочината на хладилника. Часта на бара, която продължава на тавана е от светещ опънат таван. Светещият таван над бара и луничките над котлоните, абсорбатора и фурната осигуряват максимална осветеност над работините зони.

Това, което обединява уредите за вграждане от серия Glamour е стремежа да се спести време, усилия и енергия при боравенето с тях. Идеята на кухнята е продиктувана от лесната работа с уредите Glamour чрез едно докосване, като целта ни е да повишим качеството на живот в нея.
Проектирането на кухнята започва от уредите, поради което формите и цветове на кухнята следват тези на уредите Glamour.

Заложихме на функционалността. Проектирахме кухненското пространство според изискванията за разпределението на петте кухненски зони: Запасяване, Съхранение, Миене, Подготовка и Готвене. Следвахме тази линия:

Зона Запасяване – продуктите са вадят от колонниа шкаф (консерви, макарони, ориз, гарнитури и др.) или хладилника (замразени или охладени стоки).

Зона Съхранение – тук са разположени прибори, съдове и чаши и др. Това е шкафа между хладилника и котлоните.

Зона Миене – тук са разположени мивката със сифона, шкаф мивка, както и съдомиялната машина (тя е отляво на мивката). Тази зона е разположена на бар плота. Между зоните „Съхранение” и „Миене” се изминават 20% от пътищата в кухнята, затова връзката между тези зони е изключително важна.

Зона Приготвене – тук се намира работния плот, на който се приготвя храната. Бар плотът (широк 80 см.)осигурява необходимата свобода за работа.

Зона Готвене – тук са разположени котлони, фурна и абсорбатор. Тук е и мястото (шкафовете под котлоните и фурната) на приспособленията за готвене и печене като тигани, тенджери и т.н.

Всички вратички с изключение на миялната се отварят и затварят чрез едно докосване, посредством система от сензорен датчик и електромотор. Тази систама за отваряне и затварене с едно докосване е продължение на идеята на уредите за вграждане Glamour да се спести време и усилие при работата с тях. Те са и обединяващия елемент в тази кухня.

Ето тази полза търсихме при проектирането на кухнята според правилното разположение на кухненските зони: В една кухня за домакинство от четирима души на ден се събират около 100 движения от една кухненска зона до друга. Изчислено, е че при кухня със смесени зони (не са проектирани правилно кухненските зони) на ден се изминават 264 м, а за 20 години това правят 1927 км. За кухня с правилно проектиране на кухненските зони на ден се изминават 210 м, а за 20 години това правят 1530 км – спестявате 397 км или 20% по-малко изминато разстояние.

Материалът и снимките са предоставени на сайт “СЪВРЕМЕНЕН ДОМ” с любезното съдействие на дизайнерите от “INDESIGN”.

В сайта на WHIRPOOL.BG  може да гласувате за този проект.

2 comments

 1. Страхотно изглежда, както се казва- Дай боже всекиму

 2. От компанията вече обявиха победителите в конкурса. Честито. Ето и информацията, кооято върви в нета:

  Whirlpool България избра Whirlpool Glamour Kitchen 2010
  Студенти са победители в конкурса за дизайн на кухня

  След оспорвана надпревара в първото издание на конкурса за дизайн на кухненски интериор включващ новата серия уреди Glamour, Whirlpool България избра проекта “Бамбукова кухня” на Ирина Георгиева и Михаил Кленов като отговарящ в най-голяма степен на изискването за баланс между функционалност и креативност. Авторите на спечелилата концепцията са студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), гр. София.

  Заключителният етап по избора на крайния победител в конкурса са състоя в централния офис на компанията и в присъствието на тричленното жури от водещите дизайнери и архитекти Таня Глебова, Радина Гешева и Александрина Ненкова. Съгласно регламента на конкурса, представители на Whirlpool България избраха победителя между двата проекта спечелили в категориите “Награда на публиката” и “Награда на журито”. Проектът, спечелил вота на публиката с най-много оригинални гласове в он-лайн гласуването на интернет страницата на конкурса е на Асен Станчев и Миглена Райковска, представители на архитектно студио ЕТ “Арх. Анислава Асенова Бельовска – Станчева”. “Бамбукова кухня” е проектът отличен с наградата на журито и голямата награда на Whirlpool България.

  Идейният проект “Бамбукова кухня” беше оценен като най-функционален с оглед дизайна на кухненското пространство и най-оригинален по отношение на идеята за вграждане на уредите от серията Glamour. Победителите получиха чек на стойност от 5000 лева, който бе връчен от изпълнителния директор на Whirlpool България, г-н Васил Илиев. Той благодари на всички участници в конкурса, които вложиха своя талант, творчество и професионализъм в създаването на проектите, както и на журито за неговата обективност в оценяването на разработките. На официалната церемония по награждаването беше връчен и почетен плакет на авторите на спечелилия с най-много реално отчетени гласове от публиката проект, както и на представителите на журито.

  В конкурса Whirlpool Glamour Kitchen 2010 взеха участие над 120 проекта на интериорни дизайнери, архитекти, студенти по архитектура, дизайн, приложни изкуства, както и на студия и фирми с колективни проекти.Whirlpool Glamour Kitchen 2010 е първото издание на конкурса на Whirlpool България за криейтив дизайн на кухненско пространство. Основно изискване към участниците в надпреварата бе представяне на оригинални дизайнерски идеи за приложение на новата серия Glamour.– лидер в прецизната иновативна технология и минималистичния хай-тек дизайн. Задачата бе чрез изразните средства на интериорния дизайн, проектите да подчертаят ергономичността и високото качество на живот, което се постига при употребата на уредите от серия Glamour на Whirlpool. При оценяване на проектите водеща роля имаха критериите за оптимално и ефективно усвояване на кухненското пространство и оригиналността на идеите за вграждане на уредите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*