Home / НАПРАВИ СИ САМ / Общи правила при боядисване

Общи правила при боядисване

В помощ на онези от Вас, които са решили сами да освежат своя дом

Самото боядисване е донякъде приятна, но доста сложна работа, но като всяко задължение и тя трябва да се завърши. Ако сте на мнение, че вече е крайно време да освежите обстановката в дома си като направите пълно пребоядисване, запознайте се с нашите професионални съвети, след което зареждайте тялото си с ентусиазъм и борбеност, като хванете валяка, четките, отворите кутията с боя и започвайте.

– Главна част, преди да се захванете с тази специфична работа, е да си направите подходящ план. Трябва да вземете правилно решение кое точно ще боядисвате и кое ще пропуснете, защото по пътя на логиката не бихте пожелали да боядисате първо пода, а следващия момент да прехвърлите работата върху тавана.

– При започване на същинското боядисване е задължително да се разтворят широко всички врати и прозорци на боядисваното помещение, за да се получи добро проветряване. Избягвайте да боядисвате в малки и затворени помещения. В случай, че това ви се наложи и трябва да извършвате боядисването по този начин, правете чести почивки, вдишвайте чист и свеж въздух, след което продължавайте.

– В случай, че се наложи да изразходвате над 1 кутия цветна боя, вземете голям съд и смесете всичката боя, за да не се получи след това разминаване в цветовата гама.

– Когато спирате работа, за да си починете, поставяйте четките и валяците в мокра кърпа, фолио или найлон, защото има опасност боята да запече по тях и след това те ще станат вече неизползваеми.

– Ако страдате от алергии или имате чувствителна кожа, задължително слагайте ръкавици, докато боядисвате, за да предотвратите зачервяване на кожата или обриви.

– Когато за пръв път използвате нова четка, преди да започнете работа с нея и да я потопите в кутията с боята е желателно да я измиете с вода от чешмата, защото по нея има полепнали прах и мръсотия.

– Ако боядисването е достигнало етап стени, е наложително да премахнете старите тапети. Ако няма тапети или са залепени много здраво, чак тогава наслагвайте боята направо върху тях.

– Ако боядисването ви ще бъде върху нова мазилка, първо се убедете, че мазилката е суха. Пълното изсъхване на новата мазилка отнема от 2 до 7 дни.

– При боядисването на врата, същата трябва да се остави отворена, като започнете работа върху вратата, а след това постепенно да се прехвърлите и към касата.

– Боядисването на прозорците е препоръчително да се направи рано сутрин, за да могат да засъхнат до вечерта, когато вече ще се наложи да ги затворим.

– При боядисването на прозорци, желателно е да се премахнат дръжките им, за да се избегне и тяхното боядисване, независимо колкото и внимателни и да сте. След изсъхването на прозорците дръжките се поставят отново, но задължително се убедете, че боята е напълно изсъхнала.

– Когато боядисвате радиатори, първо се убедете, че те са напълно студени и после започвайте да нанасяте боята за метални повърхности.

ukazaniq za boqdisvane

указания за боядисване