Home / СПАЛНЯ / Матрак и подматрачна рамка

Матрак и подматрачна рамка

Пазарът предлага различни видове матраци и е много трудно да се ориентираме в него. Най-евтините са ниските матраци, с пълнеж от полиуреатнова пяна, които влияят най-лошо на ергономията на гръбнака. Много по-добър е “сандвичовият” вариант на матрак, който често предлага и специална подпора в областта на бедрата и рамената.

Ако изберем матрак с пружина, трябва да изберем с такава пружина, която се състои от  отделни елементи, като всеки елемент се притиска от теглото без да е зависим един от друг. Най-добри пружинени матраци са тези, комбинирани с няколко пласта полиуретанова пяна. Някои използват т.нар. “линеарна” пяна, която омеква при загряване от човешкото тяло. Става дума за изобретение на НАСА, което преди време намери място и в мебелната промишленост.

Качествена подматрачна скара

Голяма част от матраците не могат да изпълняват своите функции без качествена скара.. Към най-евтините спадат например “ламеловите” скари, но съществуват и такива, които подпират тялото в няколко самостоятелни точки.

Ако си купим  наистина качествен и извънредно дебел “сандвич” матрак, скъпата скара е излишна, защото точното положение на гръбнака при спане се осигурява от самия матрак. Единствено, ако искаме долната част на матрака да се проветрява, може да монтираме възможно най-евтината скара.

Източник: www.tvujdum.cz

[smartads]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*