Home / ЗА ДОМА / Малкото жилище изисква и умно обзавеждане

Малкото жилище изисква и умно обзавеждане

Имате ли малко жилище, не съжалявайте. И то може да бъде обзаведено хубаво и функционално. Необходимо е да изберете подходящите мебели и да използвате няколко оптични трика. Планирайте с мисъл, основата на успеха се крие в решението, при което се достига логична и функционална взаимовръзка между различните помещения, както и да се променят всички ъгълчета и други неизползвани места. Задачата е да се спечели, колкото се може по – голямо пространство за обзавеждане. Необходимо е да се използват стените от пода до тавана, така че да не остави свободен нито един квадратен сантиметър. Хартията понася всичко, така че, би трябвало предварително да планираме мебелите върху нея, като не забравяме, че не е необходимо вратите да се отварят само по класическия начин, а може и да ги плъзгаме или в други случаи да избираме завеси.

“Умните” мебели

Искате ли да постигнете функционално пространство, си изберете мултифункционални мебели. Това са канапета и фотьойли с механизми, които позволяват сядането да се приспособи за различни нужди.  С обръщане на една част се разширява пространството за сядане, или пък за лягане. Специално за тази цел са полезни мебелите, които имат самостоятелни матраци. За разширяване на използваната площ може да се използват интегрирани полици, захванати за обратната страна на мебелите( канапета, библиотеки и др.).Освен тези полици използваме и “джобове” от плат, например за списания, книги и дистанционни. Полезни са също и малките масички, които лесно се местят. Можем да изберем от моделите, които производителите предлагат към мебелите за сядане. Практически това е система от три масички с еднакъв дизайн  и различна височина. Те могат да се разположат една под друга, трите заедно. При избора на масичка към мебелите за сядане е необходимо да се избере модел, в който има пространства за прибиране на различни вещи (списания и др.).

Място за хранене

Голям проблем в мини интериора е разположението на масата за хранене. Добри са разтегателните маси, а можем да изберем и модел, при който плотът се захваща към стената и се спуска само при хранене, столовете, обикновено са сгъваеми.

Каква секция?

Трябва да избираме секция, в която да има достатъчно място за съхраняване на вещите.  Избираме такива модели, затворените части на които са със стъклени вратички, вътрешно осветление и достатъчно отворени полици.

Не забравяйте оптическите трикове

Малкото помещение, би трябвало да прелива от светлина – идеални са белите стени, някои от светлите тонове. Тапетите избираме с нежен орнамент. Използваме прозрачни материали: Стъкло, пластика, завеси, огледала. Използвайте най-вече оптическата “измама” на огледалото. Благодарение на него помещението се увеличава.

Правила за малко жилище

  1. Създайте максимална големина на пространството.
  2. Осигурете достатъчно дневна светлина.
  3. Избирайте прозрачни материали и светли цветове.

Избирайте разтегателни мебели и сгъваеми столове и маси.

[smartads]

Източник: http://www.tvujdum.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*