Home / НАПРАВИ СИ САМ / Лепене на плочки

Лепене на плочки

Как да поставим плочки в мокри и влажни помещения

Когато се лепят плочки в мокри и влажни помещения, обикновено това не се взима предвид и след време от външната страна на стените, където са слагани плочките, се образува плесен и се руши мазилката. Затова преди да се започне с поставянето на плочки в подобни помещения е препоръчително да се направи хидроизолация на основите и да се спазят някои неща.

Ако искате да лепите плочки в мокри помещения, например баня, трябва да действате по следния начин:

1. Подгответе основата. Запълнете всички видими неравности, фуги и пукнатини. За целта трябва да ползвате водонепропусклива смес за фугиране. Когато запълните всичко оставете сместа да изсъхне добре.

2. Следващата стъпка е да нанесете по основата дълбокопроникващ грунд, но не обикновен, а за порести основи. Всички циментови и гипсови замазки, плоскости от гипсофазер и гипсокартон, пето-бетон и т.н. се категоризират като порести основи.

3. Когато грунда засъхне хубаво трябва да нанесете и хидроизолационен разтвор, като е препоръчително в ъглите на основата да залепите и хидроизолационна лента. Изчакайте да изсъхне добре и повторете. Два слоя са достатъчни.

4. Основата ви вече е подгответе и можете да започнете с лепенето на плочките. Намажете част от основата с гъвкаво лепило за плочки и започнете да ги лепите една по една. Имайте предвид, че ако плочките ви са с по-големи размери (над 30х30 сантиметра) е хубаво да намажете и гърба на всяка с лепило, за да се залепи по-добре.

5. Ако ще лепите плочки по стените и пода е препоръчително да започнете именно с пода, за да си спестите излишни главоболия и проблеми след това.

6. След като сте налепили, подредили и подравнили плочките, оставете лепилото да изсъхне хубаво. За това ще са необходими около 24 часа. След това трябва да нанесете във фугите между плочките фугираща смес, но отново водоотблъскваща, а не обикновена.

Ако изпълните всички препоръки и работите по този план, със сигурност няма да видите плесен и олющена мазилка по външните страни на стените в дома ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*