Home / КУХНЯ / Кухнята на бъдещето

Кухнята на бъдещето

Кухнята на бъдещето гледа към отпадъците

Дизайнерите Victor Massip и  Laurent Lebot от дзайнерско студио “Фалтази” са проектирали интересна кухненска система, наречена “Екокухня”. Тя отговаря на съвременната екологична ситуация – замърсена вода и огромна продукция на отпадъци. “Нашият проект е основан на това, че токолкото е възможно най-голямо количество отпадък, връщаме там, откъдето е възникнал. На този принцип е основан технологичния процес на кухнята на бъдещето – Екокухня” – казва Виктор Масип.

Проектът на футуристичната кухня предвижда кошове за рециклирания отпадък, резервоар за вече използваната вода и самостоятелен контейнер за органичните отпадъци. Системата “Екокухня”, която двамата дизайнери представиха в началото на 2009г., за сега няма конкретен производител.Става дума за проект, който в близко бъдеще би могъл и трябва да се наложи при готвеното и всякакъв вид кухненски дейности, свързани с отпадъци. В проекта на кухнята има три самостоятелни функционални зони. “Ние се замислихме над  общоизвестния проблем, че в кухнята възниква най-голямото количество отпадъци в цялото домакинство. Целта ни е как управлението на тези отпадъци да се подобри и стане по – ефективно. Например, когато стържете морков, би трябвало веднага да обработите обелките му , а не да ги хвърляте заедно с останалите отпадъци в коша. Също така е излишно водата, с която мием салатата да се оттича по канала”, уточнява Лоран Лебот.

Първа част:  Разпределяне

В тази част на кухненската линия се разпределя отпадъка: хартия стъкло, органични отпадъци. “Тук трябва да се реши проблема с миризмата на органичния отпадък” – казва Лоран Лебот. В кухненската линия са разположени четири подвижни контейнера за стъкло, хартия, пластмаса и метал. Обемът на всеки контейнер, дизайнерите са изчислили, така че да отговаря на едно средно семейство, състоящо се от двама възрастни и две деца.

Втора част: Вода, нейното използване и рециклиране

“При проектирането на тази част ние бяхме инспирирани от инженерите, които се занимават с рециклиране на отпадните води. Когато се занимаваме с голямото, защо да не започнем от малкото и то точно в кухнята, където замърсяваме водата всеки ден” – задава си въпроса Лоран Лебот.

В тази част са разположени два съда с монтирани резервоари, в които се събира замърсената вода от мазнини и олио. Тя се филтрира и след това може да се използва в съдомиялната. За един ден по този начин се спестяват 15 литра вода, което се равнява на една програма за миене в съдомиялната и е естествено спестяване на пари.

Част трета: Рециклиране на органичните отпадъци

“Моята кофа живее”, казваме си в началото. Какво означава това? “Поставихме в кофата живи червеи, които ще се погрижат за разпадането на органичните отпадъци: късчетата от плодове и зеленчуци. Естествено това води до необходимостта да проектираме контейнера, така че живите червеи да могат да работят и живеят в него.” – казва Лебот.

Тази концепция е връзката между промишлената технология, с простата мисъл, че това което можем да върнем обратно в природата, е необходимо да го направим, казват дизайнерите.

“Опитахме се с този футористичен проект да отговорим на някои въпроси, които ни мъчат и на, които да отговорим посредством дизайна”.  Казват двамата дизайнери, които проектираха “Екокухнята”.

[smartads]

Източник: http://www.tvujdum.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*