Home / ГРАДИНА / Как да направим къщичка за птици за нашия двор, балкон или градина

Как да направим къщичка за птици за нашия двор, балкон или градина

При изграждането на къщичка за птици  е важно да се знае за какъв вид птици ще бъде тя. Един модел не е приложим всички, например Синигера и Орехчето имат различни изисквания относно размера.
Въпреки че е възможно птиците да гнездят в каквато и къщичка да сме изградили, ще имате по-голям успех в привличането на птици, които искате чрез изграждане на къщички за гнездене с подходящия размер, както и използването на правилните материали.

Има повече от 25 различни европейски птици, които могат да  използват изкуствени къщички. С толкова много конкуренция от страна на Гълъби, Врабчета и Скорци ние им помагаме по-лесно да отглеждат поколението си.

Изграждане на къщичка за птици освен всичко останало може да бъде чудесен начин да прекарате повече  време с децата си. Тя може да бъде забавен начин за детето да се научи да обича природата и да се забавлява едновременно с това.

Къщичката за птици трябва да има.дупка за вход и охрана, покрив, стени и стълбище.

След изграждането на постройката се уверете, че не позволявате на различни гризачи, като катерици, както и на кълвачи да нанасят щети с упортия си си труд. A металния портал със сигурност ще спре рушенето,още  преди да е започнало.
Като разгледате приложенитре снимки, разграфете стени, покрив и пробийте отвори, които трябва да бъдат в следния порядък: 3,5см – 4,5 см за отвора и 20 см за покрива ще бъдат достатъчни да „обслужват” повечето видове птици. Подробна информация за построяване на различни видове къщички за птици можете да откриете на този сайт: http://www.wild-bird-watching.com/Building_Bird_Hou
se.

Най-важен е изборът на подходящ материал за изграждане. Птиците в природата гнездят в стари дървета, огради или стълбове за комунални услуги, като  дървото е най-предпочитан материал за строежа на къщички.

В идеалния случай, изберете естествено устойчива на гниене дървесина като дъб, бук или бор. Ако не разполагате с дървесина, добра степен устойчивост има  шперплата.

Дървото трябва да бъде поне с 2,2 см дебелина, ако е по-малка ще позволи покачване на температурата, което е в ущърб на младите птици.

Избягвайте да използвате боя, особено тъмна (поема топлина)и освен това естествено изглеждащите къщи ще бъдат по-привлекателни за птиците.

Осигурете правилното дрениране, така че да се запази гнездото и съдържанието му суха. Можете да направите това с достатъчно надвес на покрива и 3,5 см дренажни отвори пробити във всеки ъгъл на пода.

Вентилация може да бъде предоставена от пробиване на 1,45 см вентилационни отвори в горната част на всяка страна или с вентилационна разлика   между покрива и стените.

Дупката за входа вероятно е най-важния елемент, когато изграждате  на къщички. Ако е прекалено малък, някои видове птици могат да не са в състояние да влезнат в къщата. Ако е прекалено голям, той би могъл да позволи по-голями, по-агресивни видове като скорци или врабчета да използват къщите.

Предпазването от хищници е друга необходима функция. Това може да бъде постигнато просто като се постави допълнително парче дърво при влизането през дупка, за да добавите повече “дълбочина” на лицевата страна на кутията. Това затруднява дребните хищници при опит за влизане в гнездото. Също така, поставянето на отвора под ъгъл ги отклонява нагоре и навън от гнездото.

След като се излюпят малки пиленца, трябва да се постави лесен изход. Грубата страна на дървесината е необходимо да се постави от вътрешната страна на къщичката и да се добавят допълнителни дървени парчета, които служат като опора. Поставете шарнирна връзка на предния, или един от страничните панели, за да улеснинте почистването.

Изграждането на къщичка за птици е благородно хоби, което може да привлече повече хора в оказването на помощ на дивите птици, след като им подарите няколко къщички и ги превърнете във фенове. Освен всичко останало, ще изпитате голямо удовлетворение, след като видите как построената от Вас самите къщичка постепенно се заселва с птици и се превръща в техен дом за постоянно.

[smartads]kahtihki za ptici

kashta za ptici
Източник:  www.wild-bird-watching.com

One comment

  1. много са красиви мойте мисля да ги боядисам с минерал на блажна боя която е безвредна !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*