Home / АРХИТЕКТУРА / Кажи зеле, усмихни се!

Кажи зеле, усмихни се!

Дали да построиш с чувство за хумор дома си е висш пилотаж в строителството и архитектурата или е проява на лош вкус – мненията са много и в повечето случаи крайни.

Оказа се, че тази сграда представлява интерес за доста хора. Във форумите битуват какви ли не догадки и предположения – Какво е това? – къща, детска градина, обсерватория, музей… Зданието е и повод за много спорове – естетика, философия, та дори и такива от правно естество.
Кой е архитекта и от какво се е вдъхновил? – някои категорично определят стила като „мутробарок”, други правят препратки кум Гауди, трети я свързват с Виена Хундертвасер.
Само по еди въпрос няма две мнения – строителството е изключително качествено и безкомпромисно и сградата вече е факт, в напълно завършения си вид.

За собственика се знае , че е известен строителен специалист, който е проектирал голф игрища в Япония и Франция, работил е и за строителството на двореца на емира на Кувейт.
“Реших на върха на моята строителна дейност да направя нещо по-необичайно. Идеята е с много силен философски заряд, защото аз и моята съпруга сме хора с чувство за хумор и естетика.

Човек цял живот мъкне къща на гърба си и всъщност е един съвременен охлюв.” – казва той
Обзавеждането вътре ще е предимно със старинни предмети, останали от баба и дядо – ракли, станове, огнището на баба, фурната – всичко, което е запазено през годините. Мебелите обаче ще се съчетават отново с различни животинки. Дръжките им ще бъдат във формата на пеперуди, таралежи, делфини, калинки. Камината ще прилича на мишок. Между етажите собствениците ще могат да се придвижват с асансьор, а по стените ще бъде изписано родословното дърво на семейството. В приземния етаж е предвидена горска пътечка, по която да има слънце, луна, животни, а на пода – огромен компас. На входа ще се изправя 3-метрова скулптура, която е от римско време, също в унисон с философията на бъдещите собственици. В антрето пък ще бъде залепен древен цирков афиш, от камък.

Как е узаконена, защо е била обект на разследване на данъчните, архитектурен шедьовър ли е тя или абсурдна недомислица… Около тази сграда винаги ще има много въпросителни и със сигурност няма да спре да е обект на внимание, защото е нетипична за градската среда, на която сме свикнали.

Не сте я виждали? Разходете се в Симеоново и със сигурност няма да я подминете, а ако застанете пред вратата ще видите и веселия надпис „ Кажи зеле! Усмихни се! Трите камери те снимат”.

Източник: “Интериор сцена”

 

kachta ohliov


interesna kachta

prikazen.2

охлюв
[smartads]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*