Home / АРХИТЕКТУРА / Интересни американски къщи

Интересни американски къщи

Напук на всеобщото разбиране, не всички американци искат уютна малка къща на главната улица с бяла ограда, а напротив: собствен дом, който да бъде олицетворение на тяхната крещяща индивидуалност.

Така се появяват най-причудливи постройки, от които на всеки останал може да му се завие свят и също така сглобени от невъобразими строителни материали, напълно противоположни на всички останали „нормални” обекти. Само че всред цялото това разнообразие на приказни, анимационни и филмови хитови обекти отвреме навреме се забелязват истински архитектурни чудеса, посвоему уникални и абсолютно индивидуални, които заслужават да се отдаде особена почит на собствениците им/и най-често самостоятелни дизайнери/.


Крайният резултат от завършването на една такава постройка може да звучи като къща на бъдещето, един ид сграда от края на 21-ви век, която обаче все още никой не е изобретил.


Много от чудатите сгради, които са разпръснати по пътищата на Америка всъщност не са жилища, но офиси, магазини, музеи, или репродукции на прочутите сгради от другата страна на света.

Коя е нишката, свързваща всички тях заедно? Те се открояват от всичко останало в непосредствена близост. Няма значение кога са били построени, и без значение какви са техните околности, те са единствени-по-рода си архитектурни „аномалии”, които като цяло не могат да бъдат класифицирани  му като част от само едим стил. Тези сгради са в категорията „най-шантави индивидуални изживявания”.

Като цяло, почти никой от техните автори не са получи официалното си образование в традициите и принципите на архитектурата. Уникалната визия на тези обекти идва от съвсем различна плоскост на мисълта и се дължи повече на приказките и комиксите, отколкото на споделеното от академичните среди.

Мотивацията на собствениците на тези „архитектурни” чудеса  обикновено е резултат от обсесивно-маниакалното им състояние, което не признава средно положение.

Но това не означава, че техните творения не са истински архитектурни забележителности. Напротив,  те са точно това. В някои отношения те далеч надминат по-традиционните сгради, известни с архитектурното си значение като отлични представители на конкретен стил.

Плюс това, трябва да отчетем смелостта да се мине през скъпия процес на строеж на къща във формата на слон или обувка и фактът, че банката със сигурност няма да бъде склонна да отпусне ипотека – поради това, че препродажбата може да бъде само мечта.
Също така, собственикът  трябва лично да живее с това, което е създал – всеки божи ден.

Не че тези дребни детайли бниха могли да възпрат собствениците, строителите, и жителите на такива сгради. Те знаят с  какво се захващат, чували са  безброй хора да ги съветват да не изграждат нищо подобно, а след това са се хвърлили смело с главата напред.

Години по-късно, те все още могат да бъдат разпознати отдалеч как работят върху ново попълнение към шедьовъра си за пореден път, но едно нещо остава постоянно: те все още имат най-разпознаваемите и характерни обекти край пътя.

Един чудесен пример за такава сграда е т.н. Castle Solomon във Флорида – един необикновен дом изработен изцяло от рециклирани материали. Вижте снимките по-долу, за да разберете за какво става въпрос.

 

 

amerikanska kashta

[smartads]

interesna kahta

interesna kashta

interesni kashti

kahta

Източник: tlc.howstuffworks.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*