Home / ГРАДИНА / Идеи за градински плет

Идеи за градински плет

 

Един от класическите методи за определяне границите на градината е засаждането на жив плет. За съжаление плетовете често се пренебрегват в съвременните пейзажи. Европейците са ги използвали в продължение на векове, за разделяне на големи имоти, поделяне на парцели и блокиране на грозни гледки. Американците също ги използват, най-напред в пустинята, след това и по крайградските пътища. Напоследък и от двете страни на океана се забелязва стремеж към експериментиране с различни плетове.

В съвременните градини плетът може да се използва едновременно за гарантиране на жизненото пространство и създаване на илюзия за повече място. Това се постига чрез наслояване на различни височини, цветове и смесване на различни текстури, които не си съперничат помежду си. Така се подсилва и естетическия визуален ефект от растението и се придава по-екзотичен изглед на градината.

Т.н „хеджиране”, или ограждането с жив плет представлява контролирана експресия на реда в управлявания от човека ландшафт. Живите растения се оформят в геометрична форма и представляват лесен за поддръжка аранжимент.

За да се получи добър плет, основните понятия са селектиране и култивация. При засаждането трябва да се осигури достъп до т.н. „легло” на плета, откъдето се окопава, храни и напоява. След като се засади, тялото се почиства и подрязва периодично. Ако напояването не е достатъчно равномерно, плетът също започва да расте неравномерни и се разпилява в различни посоки. Здравината на хеджирането е естествен фон за по-меките елементи на градината и текстура на повърхностния контраст, който се получава чрез драстичното съпоставяне с много различни видове зеленина.

Хеджирането придава подреден вид на двора, като в същото време разделя и обуславя пространството около себе си. Тази естествена ограда спира уличната прах, изглежда красиво, пази сянка, създава визуален простор и обособява различни кътчета от градината. Затова използването и поддържането на жив плет само по себе си е неизменна част от градинарското изкуство и се отплаща с перфектен изглед и функционалност на градинските площи.

Разгледайте следващите илюстрации, за да добиете свежи идеи за начина, по който би могъл да изглежда Вашият плет, или вашите дворни храсти. Важното е да се импровизира, но да не се прекалява в смесването на различни растения и култури.

[smartads]kak da si napravim gradinski plet

plet

Източник: www.mylandscapes.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*