Home / ГРАДИНА / Какво представлява градинския дизайн?

Какво представлява градинския дизайн?

По същество градинският дизайн е изкуството на проектиране и създаване на планове за оформление и озеленяване на градини, дворове и пейзажи. Той може да бъде практикуван както от собственика на градината, така и от различни специалисти по дизайн. Повечето градински дизайнери са както градинари, така и разбират от ландшафтна архитектура.

Независимо дали градината е проектирана от любител градинар, или професионалист, тя трябва да отговаря на специфичните нужди и изисквания на собственика си. Елементите на дизайна включват проектирането на твърдите части на пейзажа, като пътеки, стени, водни съоръжения, кът за сядане и почивка. От друга страна, идва подборът на растенията, сезонност, продължителност на живота, размер, скорост на растежа, комбинациите с други растения и елементи на пейзажа. Обръща се специално внимание на нуждите от поддръжка на градината и времето, което трябва да се отделя за това ежедневно занимание.  Друг важен елемент от градинския дизайн е как да се постигне желания стилистичен жанр на оформление. А това зависи и от предпочитания стил и най-вече от разполагаемия бюджет.

Важно значение за оформлението на градината е нейното географско положение. Топографските особености на ландшафта като стръмнини, склонове, гледки, хълмове и разкрития може да оформи различен тип разпределение на растенията и атрибутите в градината.

Почвата определя какви видове растения ще виреят и тяхната сезонност. Традиционно, градинската почва се подобрява чрез  добавяне на полезни материали към горния почвен слой. Добавените материали, които могат да се състоят от компост, торф, пясък, минерален прах или оборски тор, наред с другото, се смесват с почвата и на дълбочина. Количеството и вида на изменение може да зависи от много фактори, включително размера на съществуващите хумусна почва, структурата на почвата (глина, тиня, пясък, глина и т.н.), почвената киселинност / алкалност, и избора какви растения да се отглеждат. Опитни специалисти твърдят, че  кондиционирането  на почвата добре преди засаждане позволява на растенията да се установят бързо и така да изиграят своята роля в проекта. Въпреки това, не всички градини са третирани допълнително, или следва да се изменят по този начин, тъй като много растения предпочитат почва без допълнителна обработка, т.е. естествена за региона.

В умерените климатични пояси моравата, или тревната повърхност също е от значение за общия вид на градината. Допълнително се поставят чакъл, пясък и стърготини за оформяне на пътеки, както и за създаване на различен стил и усещане.

В градинският дизайн влиза и подборът на градински мебели, като беседки, скамейки, маси и столове, заслони за сянка и предпазване от валежи. Те са съставени от различни модерни материали, като камък, винил, дърво, метал, пластмаса, или стъкло.

Съществуват различни стилове в градинския дизайн, като Европейски, Шекспирови градини, Персийски стил, Източно Азиатски /японски/ стил и мн. Други. Всички те са продиктувани от специфичните характеристики на съответния регион, като съчетават по уникален начин културните и исторически традиции и съвременния стил.

dizain na gradina

[smartads] pyteka za gradina

gradina

Източник: en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*