Home / ДЕТСКА / Дизайн на тийнейджърска спалня

Дизайн на тийнейджърска спалня

Когато децата Ви растат, техните вкусове и потребности се променят. Това означава, че ще Ви се наложи да смените дизайна на помещението, което един тийнейджър обитава и най-вече мястото, където спи. Но как да постигнем това, без самите ние да сме тийнейджъри? Лесно – с помощта на следващите няколко съвета.

Най-важен си остава общия вид/дизайн на спалнята на Вашето дете. Само че, колко голямо да бъде леглото например? Дъщеря ви си умира за огромно двустранно легло, което е видяла в някакво списание. Но имаме ли достатъчно помещение за него? Или пък Вашият син иска да си покани приятел, който да остане да спи при него през нощта. В такъв случай най-добре е да се помисли за двуетажно спестяващо място легло.

Освен всичко останало, всеки тийнейджър складира огромно количество важни за него/нея „неща”, което отнема много място и изисква адекватен тип складиране на всички тези предмети. Това обикновено предизвиква небивал хаос не само в неговата стая, но и в цялата къща и е един от източниците на напрежение между Вас и Вашето пораснало дете. В такъв случай модулните системи за съхранение на дрехи и различни видове предмети са идеалното решение за Вас. Те са гъвкави, лесно се сглобяват и подлежат на допълнително надграждане.

В стаята на Вашия подрастващ трябва задължително да има бюро, на което да учи уроците си и да пише домашните си, удобен стол, място за телевизор, уредба и компютър. Трябва да има достъп от добра светлина за четене в леглото, като междувременно остава свободно пространство от поне 90 см. между леглото му и гардероба/секцията и останалите мебели.

Освобождаване на достатъчно пространство може да се постигне с монтирането на телевизора на стената, вместо да се поставя на секцията. Освен това, ако Вашето дете обича да спортува никак не е зле да поставите шведска стена в стаята му, като предвидите пространство за упражнения. Ако се занимава с бойни спортове, закачете му чувал. Направете му лост за набиране, или му купете колеко, или пътека за бягане, от които може да се възползва, когато времето е лошо.

Важното е да оставите на Вашето дете и място за лична импровизация, за да може да развива творческото си мислене. Не му се карайте, като се опитва да направи нещо за стаята си – това е по-скоро похвално и заслужаващо адмирации. Карайте го редовно да почиства и поддържа само стаята си, така ще се научи на ред и ще живее в по-чиста среда.

Както и да решите да промените тийнейджърската стая, накарайте детето Ви да участва в дизайна с негови собствени идеи и препоръки. Нужно е да се съобразявате с повишените изисквания на тази специфична възраст, като обаче не позволявате да превърне стаята си в бункер, или да я задръсти с боклуци, които заемат място и създават хаос. Инициирайте способността на Вашият син/дъщеря да мисли самостоятелно, но ако е необходимо се консултирайте със специалист – дизайнер.

mladejka spalnq

[smartads]

mladejka staq

staq za tineigar

teenagarska staq

teenage1

Източник:

www.homeimprovementpages.com.au

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*