Home / ЗА ДОМА / 8 прости стъпки към постигане на домашен Дзен уют

8 прости стъпки към постигане на домашен Дзен уют

Как да превърнем дома си в оазис на спокойствието

Представете си това: Вие се прибирате след осемчасов напрегнат работен ден. По пътя се отбиватев магазина за  хранителни стоки, а след това се заклещвате в линия зад нервна жена, която  крещи с 110 децибела по мобилния си телефон. Вали силно и трафика е ужасен, свирят клаксони, усеща се бясна енергия във въздуха. Все хубости от съвременния живот. Занимаваме се с това постоянно да ги понасяме героично, което е доста уморително.

Представете си, че когато отворите вратата на дома си, всичко се променя. Атмосферата е топла  и приветлива, осветлението меко и красиво. Първото нещо, което виждате е декорация от красиви раковини, които сте събрали на морската си почивка и всеки път, когато ги гледате това ви напомня на дългите разходки по  плажа и красивите залези. Оставяте багажа си, събувате си обувките и краката ви потъват в плюшен килим. Когато се насочете към вашата всекидневна, любимата Ви песен свири едва доловимо като фон.

Ако преживяването на такова Zen удоволствие в дома ви звучи абсурдно, Xorin Balbes бих искал да поговоря с вас. Balbes е прочут дизайнер, който е направил много нашумели архитектурни реставрации и автор на книгата SoulSpace. Той смята, че домашната среда е отражение на вътрешния ни мир и неговото постигане е не само възможно за всеки, а е абсолютно наложително. Дали той обновява забележителни сгради или трансформира обикновени жилища, неговата цел е една и съща: да се подобри истинската същност на място, както и на хората, живеещи в него.

В този предприемането на конкретни действия за постигане на нашия домашен дзен  Balbes казва: “домовете ни са нашата най-голяма възможност за подкрепа. Когато сте напълно влюбени в мястото, където живеете, можете смело да отидете в света, знаейки, че когато се върнете обратно той ще се погрижи за Вас подобаващо.

И така, за да започнем да променяме дома си е необходимо да направим следното:

1.    Оценка

Отстъпете две стъпки назад и разгледайте дома си като неутрален наблюдател. В кои стаи се чувствате най-удобно и защо? Има ли стаи, които не се използват никога? Какво сте надраснали? Има ли елементи, които не отразяват Вашата индивидуалност? Просто натрупайте впечатления.

2.     Освободете дома си

Сега е време за подбор. Balbes предлага следните насоки за отделяне на какво да се запази и кое да се да продаде, дари за благотворителност или да се  даде на приятели, кое да отиде за рециклиране, илии кое да се  изхвърли:

Махни се от всичко, което …

-Събира прах ,води до неприятни емоции, вече не работи, неудобен е за употреба,
Пазете всичко, което …

– Обичате – При оценката на това, което принадлежи на вашия дом, Balbes летвата високо: Трябва действително го обичам. И докато този вид емоционална връзка може да изглежда възможно само с неща като изобразително изкуство и спомени, той вярва, че дори и светски предмети (мисля шпатули и хавлии за баня), трябва да ви направи щастливи, когато ги използвате

3. Почистете и излъскайте всичко, което трябва да остане. Сменете крушките, изчистете паяжините, поправете.

4. Мечта за бъдещето – след като се освободите от миналото, време е да се посветите изцяло на бъдещето. Снабдете се с неща, които сега са важни за Вас, или имат връзка с новото Ви хоби, т.е да превърнем собствения си дом в нашия малък оазис.

5. Открийте нови предмети, които изразяват истинската Ви същност. Сърфирайте в интернет сайтове като иБей, Craigslist и Etsy. Нека въображението Ви води смело.

6. Създавайте – сменете подредбата на мебелите си в хола, направете дома си по-уютен за приятелите, които каните.

7. Нарисувайте финалните щрихи, като добавите ваза с цветя в любимите си цветове, включете любимата си музика и ароматизирайте помещенията с любимото си ухание.

8. Празнувайте!

“За някои хора процесът на облагородяване на пространството и изпълването му с  душа може да отнеме години, за да се изявят пълноценно,” казва Balbes. Но ако един ден  можете да го започнете, това е начало на връзката Ви с истинската Ви същност.” Важно е да се подтикнат хората към активна трансформация на собствения им дом, отбелязва той, “защото, когато започнете да живеете в среда, която е по-близка  до вас, след това другите започват да виждат повече от Вашата истинска същност. А това ги прави по-истински и самите тях”.

[smartads]

dzen 2

dom

Източник:www.oprah.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*