Home / ПЪТУВАНЕ / Накъде да пътуваме за Великден?

Накъде да пътуваме за Великден?

Пет великденски дестинации

До един от най-светлите християнски празници – Възкресение, остават броени дни и на всички ни се иска да ги прекараме приятно, да се откъснем за кратко от работните задължения и да се видим с близки и роднини. За тези, които искат да разнообразят почивните дни, като пътуват, сме приготвили кратък списък от интересни местенца из страната, където да прекарате една незабравима ваканция.

За да бъде тематична за празника, първата дестинация която ви предлагаме, е до местността Божия мост, на 15 км северно от Враца. В миналото тази природна забележителност е представлявала пещера, но следствие на природни сили таваните ѝ започват да се срутват. Под него се намира истински лабиринт от пещери с обща дължина 100 метра, а под свода му има малки езерца. Наречен е така, защото хората не могли да си обяснят как е построено такова чудо и смятали, че има свръхестествена намеса.

Божия мост

Божия мост

Какво ще кажете за скалните манастири по Шуменското плато, възникнали през 12 век? Чрез тях ще се докоснете до религиозния, културния и просветния живот на Второто Българско царство. В тях подслон и уединение са намирали монасите отшелници, достигали до тях чрез въжени мостове. Те са образувани от варовикови скали, които се рушат и част от стенописите липсват. Около местността има много чешми и кътчета за отдих.

Шуменското плато

Шуменското плато

Мястото, където можете да получите изцеление, да се пречистите и да се запознаете с древните обреди, определено е тракийското оброчище Индипасха, близо до Малко Търново. Твърди се, че селището е създадено от преди 2000 години. Има вярвания, че водата в мистичното светилище е лековита най-силно в неделя на Великден. Стотици хора идват тук, за да се измият и да си напълнят вода. Мястото винаги е тъмно, заради гъстата гора, и плашещо тихо. До аязмото има параклис с много икони, оставени от молещите се.

Тракийското оброчище

Тракийското оброчище

В центъра на България, близо до Казанлък, с гледка към Долината на тракийските царе, се издига българският Стоунхедж – мегалитът „Врата на богинята майка” и „Бащин камък”, древно светилище от късния енеолит. Представлява скална група от няколко големи камъка, подредени един върху друг, с отвор между тях 180 см, през който преминават слънчевите лъчи. Служел е за измерване на времето на траките и техните предшественици, а и като места за наблюдение на врага и комуникация. Предполага се, че е използван при древни ритуали. Изградена е и екопътека към хълма.

Врата на богинята майка

Врата на богинята майка

Пролетта е най-добрият сезон за посещение на водопад. Защо да не си организирате подобно пътуване през великденските почивни дни? Предлагаме ви да посетите каньона на водопадите в Смолян, където ще се насладите на свеж балкански въздух, девствена природа и божествени гледки. По екопътеката може да разгледате общо 46 водопада като най-големите са 5. Най-високият е Орфей и той пада от височина 68м.

Водопадите в Смолян

Водопадите в Смолян

Автор: Соня Георгиева